Новини

Азія встановила у березні рекорд з імпорту зрідженого газу

29.03.2024
Азія захопила ініціативу на глобальному ринку зрідженого газу (ЗПГ).

Після нового зниження цін країни, що розвиваються, вирішили скористатися можливістю, що представилася, і почали дуже енергійно купувати ЗПГ. Постачання ЗПГ до Азії в березні досягли, повідомляє Bloomberg, майже 24 млн. тонн, що на 12% більше, ніж було в березні 2023 року.
Окрім цього, березневий показник є абсолютним рекордом. Головну роль у зростанні поряд з Китаєм та Індією, до ненаситного апетиту яких до «чорного золота» вже давно звикли, зіграв і Таїланд. Гострої конкуренції між азіатськими та європейськими покупцями, як у 2022 році, зараз немає і близько. Встановлення азіатського рекорду стало можливим завдяки «апатії» європейських покупців.
Енергетичні компанії Старого Світу поводяться зараз на спотовому газовому ринку, загалом мляво, бо в підземних газових сховищах після зими залишилося незвично багато «блакитного палива». Постачання ЗПГ до Європи першого місяця весни знизилися в річному вираженні на 20%.
Високі поставки ЗПГ та тепла зима призвели до зниження цін на нього в Азії до майже трирічного мінімуму і зробили його сильним конкурентом викопним видам палива. Не дивно, що після багатьох місяців затишшя країни почали цього року активно купувати дешевий ЗПГ. Як завжди тон на ринку ставив Китай, найбільший зараз імпортер зрідженого газу у світі. Китайські компанії купили рідкого блакитного палива минулого місяця на 22% більше, ніж у березні 2023 року. Ще більше зросли закупівлі індійських компаній – майже на 30%. Після зниження закупівель у січні та лютому поточного року збільшила імпорт ЗПГ та Японія (на 8%).


Читати інші новини...

Залишились питання?
Введіть свій контактний номер і ми вам передзвонимо!